آداب و رسوم ازدواج در شهر حسن اباد و روستاهای مجاور

ساخت وبلاگ
8_0

کد خبر : 74756

تاریخ انتشار : ۳:۲۴ ق.ظ - سه شنبه ۱۳۹۴/۰۶/۲۴ چاپ این نوشته

به بهانه اول ذیحجه؛

آداب و رسوم مراسم ازدواج در شرق اصفهان/ گزارش

مراسم عروسی ها باید رنگ و بوی اسلامی داشته باشد و از ورود فرهنگ غربی به مراسمات سنتی باید جلوگیری کنیم در این بین گذری کوتاه بر رسم و رسوم های شرق اصفهان در امر ازدواج را در این گزارش آورده ایم.

به گزارش اصفهان شرق، مراسم عروسی در شهر حسن اباد و روستاهای مجاور در چند بخش برگزار می شود.
سنت حسنه ای که بشر در طول تاریخ آن را برای توالد نسل با شیوه های مختلف و متفاوت بر اساس فرهنگ و شرایط محیطی خود برگزار کرده کهجرقویه علیا هم از این امر مستثناء نیست مردم این سرزمین جهت برگزاری هر چه با شکوهتر مراسم عروسی با هم همکاری می کنند.
ابتدا با مشورت خانواده داماد و عروس روزی را که مناسبت داشته باشد ( به قول بزرگترها ساعت باشد) را برای این مراسم تعیین می کنند یک هفته قبل از مراسم عروسی جهیزیه که توسط خانواده عروس تهیه می شود را در معرض دید همسایگان و آشنایان قرار می دهند و دو یا سه روز قبل از مراسم عروسی از طرف خانواده داماد جهیزیه ها را از خانه عروس به خانه داماد می برند ( البته تهیه جهیزیه در شهر حسن اباد توسط خانواده عروس بوده در حد معمول بوده و هر کس نسبت به وسعت مالی خود آن را تهیه می کند و این یک رسم پسندیده می باشد که چشم هم چشمی هنوز زیاد باب نیست)

IMG08034238

چیدن جهیزیه:
بعد از بردن جهیزیه به خانه داماد چند نفر داوطلبانه اقدام به چیدمان جهیزیه می کنند در این مرحله نیز افراد با همکاری و تعامل این کار را برای رضای خدا انجام می دهند.

مراسم حنابندان:
یک شب قبل از عروسیاز طرف خانواده داماد حنا و خنچه ه ( کادوهای و لباسهای عروس ) را با زدن دف یا تنبک همراه با آشنایان داماد و عروس به خانه عروس آمده و حنا را آماده کرده و به دست داماد و عروس می گذارند و افراد حاضر نیز کمی از حنا را برداشته و به دست و پاهایشان می گذارند ( عقیده بر شفا بودن آن را دارند).
در صبح فردای آن روز از طرف خانواده عروس خنچه ها ( کادوهای داماد ) را به منزل داماد می برند در این روز آشنایان خانواده عروس در منزل عروس و آشنایان داماد در منزل داماد ناهار مهمان هستند.

عروس بران:
در بعد ظهر روزی که شبش عروسی است از صبح عروس و داماد را به آرایشگاه می برند و نزدیک غروب داماد وقتی از آرایشگاه و حمام آمد با ماشین گل گرفته، عروس را به خانه عروس می برد رسم است که بزرگتر ها ( عمو یا دایی بزرگتر ) چادر را سر عروس کند و او را زیر قرآن رد کند و با آینه و قرآن سوار ماشین داماد می شود و از انجا آشنایان و دوستان با ماشین و موتور سیکلت بوق زنان عروس و داماد را همراهی می کنند این مراسم بنام عروس کشان معروف است و تا اذان مغرب این گروه دور شهر و مکانهای تاریخی مثل دژکوه گردش می کنند و بعد عروس را به منزل داماد می برند.

شروع مراسم عروسی:
معمولا در شهر حسن آباد و روستاهای همجوار مراسم زنانه و مردانه در دو مکان در نظر گرفته می شود در مورد مکان یک رسم بسیار خوب وجود دارد چون در منطقه ما تالار بزرگ وجود ندارد همسایگان عروس یا داماد منازل خود را برای مراسم عروسی آماده می کنند بدون هیچ مزد و هزینه ای ، در مورد مراسم بیشتر با سازهای سنتی مثل دف یا تنبک مراسم را گرم و شاد می کنند ولی متاسفانه در بعضی از عروسی ها مطرب را راه می دهند که مورد رضای بیشتر مردم هم نیست و صدای ترانه بعضی مراسمات تا پاسی از شب محیط را فرا می گیرد و این موضوع نیز قابل کنترل می باشد با مشورت و فرهنگ سازی می توان این مشکل را هم حل نمود.در بیشتر مراسمات عروسی جهت شادی سی دی های معمولی با صدای ملایم به مراسم شادی می بخشد.
بعد مهمانان به صرف شام می روند و بعد از صرف شام، افرادی که نسبت دوری با داماد دارند مراسم را ترک می کنند و آشنایان داماد را با خواندن شعر های سنتی که به رباهی معروف است تا حنجله، داماد را همراهی می کنند البته در مرحله شام دادن نیز جوانان و نوجوانان داوطلبانه در این امر کمک و همکاری لازم را دارند.
در صبح روز بعد دعوت شدگان مبلغی را در پاکت به صورت محرمانه گذاشته وبعضی تقدیم به عروس و بعضی تقدیم به داماد می کنند و این رسم نیز پسندیده بوده و می تواند کمک خرجی برای داماد باشد و بعضی هم که در مراسم عروسی نبوده و رفاقتی با عروس خانم داشته کادویی رابرای عروس خانم هدیه می آورد.

مراسم بندل تخت:
بعد ظهر بعد از شب عروسی در منزل داماد مراسم بنام پا تختی یا بندل تخت پر پا می کنند و کادو هایی که آشنایان برای داماد یا عروس هدیه آوردند را برای حضار می خوانند و با شعر و اشعاری از انها تقدیر و تشکر می کنند در این مراسم نیز با شیرینی و شربت از حضار پذیرایی می شود.
مراسم مادر زن سلام:
سه روز بعد از عروسی داماد و عروس خانم به همراه پدر و مادر داماد به منزل مادر زن و پدر زن می ایند و به همدیگر تبریک می گویند و هدایایی از طرف خانواده عروس به این افراد داده می شود. و این خلاصه ای از مراسم عروسی در جرقویه علیا بود.

در مراسمات عروسی یک سری معایب و یک سری محاسن را بهمراه دارد که در جرقویه علیا هنوز آداب و رسوم گذشته را به یاد دارند:
برای راه اندازی مراسم تمام اهل فامیل، دوست و آشنا دست به دست هم می دهند و گوشه‌یی از کار را می گیرند. آنقدر کارها به سرعت پیشمی رود که هیچ کاری روی زمین نمی‌ماند. عروسی‌ها در یک خانه خشتی یا ساده برگزار می شود.
در اختیار قرار دان منازل جهت برگزاری مراسمات شاد از جمله عروسی این هم هزینه ای را برای داماد کم می کند چه بسا بعضی از افراد ایراد برگزاری مراسم عروسی را در تالار را می گیرند و دو یا سه ماه قبل باید هزینه ای زیاد را بابت این کار در اصفهان بپردازد پس ما باید به جوانان و نوجوانان مزیت آداب و رسوم پدرانمان را گوشزد کنیم تا دوچار بعضی از آسیب های امروزی نشویم.

مشکلات جوانان در بحث ازدواج:
متاسفانه در اثر بعضی چشم هم چشمیها اندک افرادی در مراسم عروسی خود مطرب می آورند و در مدت چند ساعت هزینه بسیار زیادی را برای داماد بهمراه دارد و هم چنین باعث بوجود آمدن آسیب های اجتماعی به همراه آن می شود که بعد از مدت زمانی گریبانگیر جوانان می شود و ما باید بجای آوردن مطرب با آن خرج زیاد از وسائل قدیمی و سنتی مثل دف، تنبک و نی استفاده کنیم و در این مراسمات از فرهنگ غنی اسلام استفاده کرده و از گسترش فرهنگ غربی جلوگیری کنیم. البته یکی از دغدغه های خانواده ها در جامعه امروزی بحث معتاد بودن پسران می باشد با توجه به رشد زیاد این بلای خانمان سوز و افزایش طلاق در این موضوع خانواده های ما بیشتر باید متوجه این موضوع باشند.یکی دیگر از مشکلات و کم بودن تعداد ازدواجها ، بیکاری و نداشتن مسکن جوانان می باشد چون جوان ما با توجه به بحث اقتصادی و بیکاری تن به ازدواج نمی دهد و این موضوع توجه مسئولان را می طلبد و این موضوع در بعضی خانواده ها باعث طلاق هم شده است.

پایگاه خبری و معرفی مکانهای تاریخی جرقویه علیا...
ما را در سایت پایگاه خبری و معرفی مکانهای تاریخی جرقویه علیا دنبال می کنید

برچسب : حسن آباد, جرقویه , علیا ,شهرداری, بخشداری, دستجرد جرقویه, دستجرد, نویسنده : احمد صادقی kavirnews بازدید : 864 تاريخ : پنجشنبه 26 شهريور 1394 ساعت: 0:19